• Arbeidsmarkt
  • Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau
  • Ik zoek werk
  • Blogs
  • Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

  • 18 januari 2022
  • Arbeidsmarkt
  • Marja Dijkstra

Met een flexibele schil ben je als organisatie wendbaarder en kun je inspelen op een tijdelijke vraag naar arbeid. Het inzetten van uitzendkrachten is daarvoor natuurlijk uitermate geschikt. Maar er zijn nog meer redenen waarom het inschakelen van een uitzendbureau een slimme keus kan zijn. We zetten de belangrijkste voordelen van werken met een uitzendbureau voor je op een rij. 

Van flexibele schil tot personele ontzorging: de voordelen van een uitzendbureau

Voordeel 1: Flexibele schil

Het inschakelen van een uitzendbureau is zoals gezegd een logische stap als je een flexibele schil nodig hebt. Het grootste voordeel van werken met uitzendkrachten is namelijk dat je ze uitsluitend hoeft in te zetten wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld in geval van piek- en vakantieperiodes, vervanging bij ziekte, of voor tijdelijke projecten. Je kunt weer gemakkelijk afscheid van ze nemen op het moment dat er minder werk is, het project is afgerond of de ziekteperiode erop zit. Met behulp van een uitzendbureau bouw je gemakkelijk een flexibele schil op en voorkom je onnodig hoge loonkosten. Wees je er wel van bewust dat uitzendcontracten ook flexibiliteit bieden aan de medewerkers. Uitzendkrachten kunnen op ieder gewenst moment vertrekken. Neem dit dus mee in de overweging.

Tip: Met een strategische personeelsplanning kun je de personeelsbehoeften van je organisatie op de korte, middellange en lange termijn in kaart brengen. Dat helpt je ook om een zorgvuldige afweging te maken tussen vast en flex.

Voordeel 2: Tijdwinst bij werving en selectie

De sollicitatieprocedure voor uitzendkrachten is minder tijdrovend dan die voor eigen medewerkers. Je kunt de werving en selectie namelijk volledig overlaten aan het uitzendbureau. Het is niet nodig om zelf vacatures op te stellen, grote stapels sollicitaties door te nemen en referenties te controleren. Ook heb je geen kosten voor het plaatsen van personeelsadvertenties. De kans is groot dat een uitzendbureau sneller geschikte kandidaten voor je vindt. Uitzendbureaus kennen de markt namelijk goed, beschikken over een goed netwerk en hebben toegang tot een grote groep werkzoekenden. Dit zorgt op alle terreinen voor tijdwinst.

Voordeel 3: Meer flexibiliteit in contracten

Als je een medewerker zelf in loondienst neemt, kun je maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden in maximaal drie jaar tijd. Een uitzendbureau kan echter tijdelijke contracten aanbieden gedurende een periode van vier jaar. Als werkgever heb je dus veel langer de tijd om te bepalen of iemand past bij de functie en het bedrijf. Dit biedt meer zekerheid en verlaagt het risico dat vaste dienstverbanden met zich meebrengen.

Voordeel 4: Minder administratieve rompslomp

Wanneer je gebruik maakt van uitzendkrachten, heb je veel minder administratieve rompslomp. Daardoor kun je aanzienlijk besparen op de kosten van je personeelsadministratie. Het uitzendbureau is namelijk de officiële werkgever. Dat betekent dat het uitzendbureau de lonen uitbetaalt en de premies en loonheffingen afdraagt. Ook is het verantwoordelijk voor alle andere administratieve verplichtingen die bij het werkgeverschap horen. Denk daarbij aan het verstrekken van loonstroken, toekennen van vakantiedagen en het administreren van ziek- en betermeldingen.

Voordeel 5: Geen loondoorbetaling bij ziekte

Als een van je vaste werknemers ziek wordt, dan ben je al werkgever verplicht om tot maximaal twee jaar loon door te betalen. Deze verplichting geldt niet bij ziekte van uitzendkrachten. Jij bent namelijk niet de werkgever van de uitzendkracht, maar slechts de inlener. Het uitzendbureau is de feitelijke werkgever en daarom ook verantwoordelijk voor de loondoorbetaling bij ziekte.

Door de expertise van een uitzendbureau in te huren, kun je als werkgever dus optimaal gebruik maken van de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Een uitzendbureau kan je namelijk volledig ontzorgen op personeelsgebied. Zo houd je zelf meer tijd over voor je core business. Bij MF vertellen we je natuurlijk graag meer over de mogelijkheden. Persoonlijke aandacht voor de werkgever en de uitzendkracht staat bij ons voorop.

Meer weten over onze dienstverlening? Neem contact op en ontdek hoe we je kunnen helpen. Niet als leverancier van werknemers, maar als partner in personeel.

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze blogartikelen

HR trends 2024: de 4 belangrijkste thema's

Arbeidsmarkt

HR trends 2024: de 4 belangrijkste thema's

In 2024 zijn er vier thema’s die de HR-agenda beheersen. Zo hebben we nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt, waardoor ook het investeren in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers een belangrijke factor blijft. Daarnaast zet de ontwikkeling en integratie van kunstmatige intelligentie (ai) op de werkvloer zich door en blijft het welzijn van medewerkers hoog op de agenda staan. In deze blog nemen we deze thema’s op HR-gebied met je door.
Lees meer
Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

Arbeidsmarkt

Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

We kunnen er niet omheen, de krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Inmiddels kampen alle sectoren met een tekort aan personeel. Dat zie je ook terug in de cijfers; er zijn meer vacatures dan actief werkzoekenden. Dit levert veel werkgevers een uitdaging op, want waar vind je voldoende geschikt personeel? Daarom geven we hieronder enkele tips die je kunnen helpen om personeel te vinden op een krappe arbeidsmarkt.
Lees meer
Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, uitzendkracht of een medewerker in loondienst?

Wet- en regelgeving

Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, uitzendkracht of een medewerker in loondienst?

Als je extra hulp kunt gebruiken binnen je bedrijf, heb je de keuze om een zzp’er of uitzendkracht in te huren óf iemand zelf in dienst te nemen. Het kan allemaal, maar wat past het beste bij jouw situatie? Er hangen namelijk verschillende regels en consequenties aan vast. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Lees meer
Robotisering: hoe bereid je je hierop voor?

Arbeidsmarkt

Robotisering: hoe bereid je je hierop voor?

We kunnen er niet omheen: de digitalisering en de komst van intelligente robots zullen ingrijpende gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de banen zal binnen afzienbare tijd worden overgenomen door robots. Maar daar tegenover staat dat er ook nieuwe banen bijkomen. Veel werkgevers vinden het moeilijk om in te schatten hoe robotisering en digitalisering het werk gaat beïnvloeden. In deze blog geven we daarom tips hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Tips voor het behouden van personeel

Arbeidsmarkt

Tips voor het behouden van personeel

Het behouden van personeel is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Naast dat het steeds lastiger is om personeel te vinden, is het ook een uitdaging om je personeel te behouden. Eén van de onderdelen voor het behouden van personeel zijn de arbeidsvoorwaarden, en die hoeven écht niet veel duurder te zijn dan de arbeidsvoorwaarden die jij standaard aanbiedt. In deze blog lees je tips over het behouden van personeel. 
Lees meer