Wetten en regels rondom vakantiewerk

  • 12 maart 2020
  • Wet- en regelgeving
  • Marja Dijkstra

Medewerkers die jonger dan 18 jaar zijn, mogen niet zomaar vakantiewerk doen. Daarom hebben wij per leeftijdscategorie een overzicht gemaakt van het werk wat jongeren wel mogen doen en hoe lang ze mogen werken.

Wetten en regels rondom vakantiewerk

Medewerkers van 13 of 14 jaar mogen de volgende werkzaamheden doen:

  • Klusjes rond het huis/in de buurt doen, bijvoorbeeld: oppassen of de auto wassen.
  • Licht niet-industrieel werk, bijvoorbeeld: vakken vullen, inpakken, groente en fruit plukken en reclamedrukwerk bezorgen.
  • Meehelpen in de winkel en/of in het bedrijf van de ouders als deze onderdeel is van het huis waarin hij/zij woont.
  • Werken in de recreatie, bijvoorbeeld op een camping, een pretpark of in een speeltuin.

Wel moet er steeds iemand in de buurt aanwezig zijn die leiding geeft. Deze werkzaamheden mogen alleen in de vakanties worden gedaan en maximaal 7 uur per dag. Tijdens de vakantie mag er maximaal 4 weken gewerkt worden, waarvan 3 weken aaneengesloten. De werkweek mag maximaal 5 dagen/ 35 uren zijn.

Medewerkers van 15 jaar mogen de volgende werkzaamheden doen:

  • In een winkel werken, bijvoorbeeld vakken vullen in de supermarkt, schoonmaken of klanten helpen in een kledingzaak.
  • Lichte werkzaamheden in de landbouw, bijvoorbeeld groenten en fruit plukken, kleine dieren voeren of helpen met lichte oogstwerkzaamheden.
  • In de horeca werken. Ze mogen mensen bedienen in een restaurant, café, snackbar of kantine, als er maar geen alcohol wordt geschonken.
  • Werken in de recreatie, bijvoorbeeld op een camping, in een pretpark, een bowlingcentrum of in een museum.

Ze mogen in de vakantie maximaal 8 uur per dag en 5 dagen per week werken. Onder voorwaarden mogen ze ook op zondag werken. Jongeren van 15 jaar oud mogen maximaal 6 weken in de vakantie werken, waarvan maximaal 4 weken aaneengesloten.

Medewerkers van 16 of 17 jaar mogen de volgende werkzaamheden doen:

Medewerkers van 16 of 17 jaar mogen verschillende soorten werk doen, maar geen risicovol werk dat een groot gevaar kan opleveren voor de veiligheid en gezondheid. Het werk mag er nooit voor zorgen dat hij/zij daardoor niet naar school kan. Onder gevaarlijk werk (dat dus niet mag worden gedaan) vallen bijvoorbeeld:

  • Werken met giftige stoffen
  • Werken in een lawaaiige omgeving

Onderstaand werk mag wel worden uitgevoerd als er genoeg en deskundig toezicht is van een volwassene:

  • Werk aan de lopende band of aan een machine;
  • werk waarbij gevaar voor instorting bestaat;
  • werken in de buurt van hoogspanningsleidingen;
  • werken met stoffen die kunnen ontploffen, irriterend of bijtend zijn;
  • werken met stoffen waarvan op de verpakking staat dat de stof schadelijk is;
  • werken met artikelen die kunnen ontploffen, zoals vuurwerk;
    het besturen van een trekker en het aan- of afkoppelen van aanhangwagens of werktuigen;
  • werken in een slachthuis.

Jongeren van 16 of 17 jaar oud mogen in de vakantie maximaal 9 uur per dag werken en maximaal 45 uur per week. Over een periode van 4 weken mag er gemiddeld maar 40 uur per week gewerkt worden. Ze mogen alleen op zondag werken als de aard van het werk en de omstandigheden in het bedrijf het nodig maken om op zondag te werken én als hij/zij toestemt om op zondag te werken.

Voor iedereen die jonger is dan 18 jaar geldt dat ze niet ’s nachts mogen werken en dat er geen overuren gemaakt mogen worden.

Auteur

Marja Dijkstra

B2B-marketeer

Marja Dijkstra werkt sinds 2007 als B2B-marketeer bij MF. Zij schrijft onder andere artikelen voor mf.nl.

Lees onze blogartikelen

HR trends 2024: de 4 belangrijkste thema's

Arbeidsmarkt

HR trends 2024: de 4 belangrijkste thema's

In 2024 zijn er vier thema’s die de HR-agenda beheersen. Zo hebben we nog steeds te maken met een krappe arbeidsmarkt, waardoor ook het investeren in de opleiding en ontwikkeling van medewerkers een belangrijke factor blijft. Daarnaast zet de ontwikkeling en integratie van kunstmatige intelligentie (ai) op de werkvloer zich door en blijft het welzijn van medewerkers hoog op de agenda staan. In deze blog nemen we deze thema’s op HR-gebied met je door.
Lees meer
Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

Arbeidsmarkt

Hoe vind je personeel op een krappe arbeidsmarkt?

We kunnen er niet omheen, de krapte op de arbeidsmarkt is overal voelbaar. Inmiddels kampen alle sectoren met een tekort aan personeel. Dat zie je ook terug in de cijfers; er zijn meer vacatures dan actief werkzoekenden. Dit levert veel werkgevers een uitdaging op, want waar vind je voldoende geschikt personeel? Daarom geven we hieronder enkele tips die je kunnen helpen om personeel te vinden op een krappe arbeidsmarkt.
Lees meer
Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, uitzendkracht of een medewerker in loondienst?

Wet- en regelgeving

Wat zijn de verschillen tussen een zzp’er, uitzendkracht of een medewerker in loondienst?

Als je extra hulp kunt gebruiken binnen je bedrijf, heb je de keuze om een zzp’er of uitzendkracht in te huren óf iemand zelf in dienst te nemen. Het kan allemaal, maar wat past het beste bij jouw situatie? Er hangen namelijk verschillende regels en consequenties aan vast. Wij hebben de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.
Lees meer
Robotisering: hoe bereid je je hierop voor?

Arbeidsmarkt

Robotisering: hoe bereid je je hierop voor?

We kunnen er niet omheen: de digitalisering en de komst van intelligente robots zullen ingrijpende gevolgen hebben voor de arbeidsmarkt. Meer dan de helft van de banen zal binnen afzienbare tijd worden overgenomen door robots. Maar daar tegenover staat dat er ook nieuwe banen bijkomen. Veel werkgevers vinden het moeilijk om in te schatten hoe robotisering en digitalisering het werk gaat beïnvloeden. In deze blog geven we daarom tips hoe je je hierop kunt voorbereiden.
Lees meer
Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

Wet- en regelgeving

Flexibilisering arbeidsmarkt: wat betekent dit voor jouw bedrijf?

De flexibilisering van de arbeidsmarkt groeit nog steeds. Of dit een goede ontwikkeling is, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar wat betekent de toenemende flexibilisering nu concreet voor jouw bedrijf? En hoe ga je daarmee om in je personeelsbeleid? Een flexibele arbeidsmarkt biedt namelijk kansen maar ook uitdagingen.
Lees meer
Tips voor het behouden van personeel

Arbeidsmarkt

Tips voor het behouden van personeel

Het behouden van personeel is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Naast dat het steeds lastiger is om personeel te vinden, is het ook een uitdaging om je personeel te behouden. Eén van de onderdelen voor het behouden van personeel zijn de arbeidsvoorwaarden, en die hoeven écht niet veel duurder te zijn dan de arbeidsvoorwaarden die jij standaard aanbiedt. In deze blog lees je tips over het behouden van personeel. 
Lees meer