Voordelen van open solliciteren
Vaak kiezen mensen er niet voor om een open sollicitatie te sturen, toch kan het heel verstandig zijn om zelf contact op te nemen als je een nieuwe baan zoekt. Bedrijven proberen in eerste instantie vaak via interne verschuivingen en hun eigen netwerk vacatures op te vullen. Lukt dat niet, dan wordt er vaak gekeken naar de open sollicitaties die ze hebben gekregen. Als je open solliciteert, ben je andere kandidaten dus al een stap voor.
Bovendien laat je met een open sollicitatie zien dat je enthousiast bent en zelf initiatief neemt. Dat zijn eigenschappen die werkgevers waarderen. Met een open sollicitatiebrief val je ook meer op. Bij een vacature ontvangt een werkgever veel sollicitatiebrieven. Jouw ‘gewone' sollicitatiebrief is dan één van de vele brieven. Dus een open sollicitatiebrief heeft zeker zin. Dat zie je ook terug in de cijfers: 20% van de vacatures wordt vervuld via open sollicitaties.
Goede voorbereiding is het halve werk
Je hebt besloten een open sollicitatiebrief te sturen. Hoe pak je dit dan aan? Belangrijk is dat je je goed voorbereidt. Dat begint met bellen naar het bedrijf. Een open sollicitatie is namelijk veel effectiever als je deze kunt richten aan een persoon die je al gesproken hebt over jouw mogelijkheden binnen hun organisatie.
In het telefoongesprek maakt de werkgever voor het eerst kennis met je. Het is dus zaak om een goede eerste indruk te maken. Bijvoorbeeld door te laten merken dat je je hebt verdiept in de organisatie.
Belangrijke tips om je te verdiepen in de organisatie:
- Bezoek de website van het bedrijf.
- Bekijk de social media accounts van het bedrijf en ga deze volgen.
- Google de naam van het bedrijf en kijk wat je nog meer kunt achterhalen over het bedrijf.
- Bel vrienden en kennissen en vraag of zij mensen kennen die bij het bedrijf werken.
- Probeer op andere manieren in contact te komen met huidige werknemers om erachter te komen wat voor organisatie het is.
Heb je je voldoende verdiept, dan is het tijd om te gaan bellen. Maak voordat je belt wel een lijstje met vragen die je wilt gaan stellen. Vragen die je sowieso moet stellen, zijn: - Vraag of het gesprek gelegen komt.
- Vraag of de werkgever open sollicitaties waardeert.
- Geef aan wat voor soort werk je zou willen doen. Vraag welke functie(s) er voor dat werk zijn binnen de organisatie. Noteer hoe de werkgever deze functie(s) noemt. Dan weet je gelijk welke functienaam je in jouw brief kunt vermelden.
- Vraag aan wie (contactpersoon en afdelingsnaam) je de open sollicitatie kunt richten.
De open sollicitatiebrief
De open sollicitatiebrief schrijf je eigenlijk op dezelfde wijze als een ‘gewone’ sollicitatiebrief. Het enige verschil is dat je in de inleiding aangeeft dat je graag in aanmerking wilt komen voor een bepaalde functie, mocht die binnenkort beschikbaar komen. Stuur naast de brief ook altijd een recent CV mee, zodat zij kunnen zien wat jouw achtergrond is en welke werkervaring je al hebt.
Geef in de brief aan dat je over enkele weken contact opneemt om te informeren naar jouw mogelijkheden binnen de organisatie. Als je na twee weken nog niets gehoord hebt, bel dan achter je sollicitatie aan. Dat is volstrekt normaal en daarmee laat je nogmaals zien hoe enthousiast en gemotiveerd je bent om bij het bedrijf aan de slag te gaan.
MF helpt je graag
Vind je het lastig om zelf te solliciteren of weet je niet precies welk bedrijf het beste bij jou past? Schrijf je dan in bij MF Uitzendbureau. Wij helpen je graag! Om een leuke baan voor jou te vinden gaan we allereerst met je in gesprek, zodat we je beter leren kennen en jij ons. Tijdens dit gesprek gaan we in op wat je graag zou willen doen, welke kennis en ervaring je hebt en wat de mogelijkheden zijn. Op basis van al deze gegevens gaan we op zoek naar de beste baan voor jou bij één van onze opdrachtgevers.